Jente Boone

Zennetoer kwam, zag en overwon

Overwinnen is een groot woord maar doch… Soldier Six kaapte de hoofdprijs van de avond weg door de zennetoer te (over)winnen. Wildlife won dan weer de publieksprijs maar vooral de doodzieke zanger overwon eventjes de ziektekiemen en braakneigingen en won daarmee de mening van het publiek.

Maar even flashbackwards naar Halle, CC ’t Vondel 18u. De loting vindt plaatst, Soldier Six zal de aftrap geven en zich als eerst band klaarmaken op het grote podium. Wat onmiddellijk opvalt is de samenhang tussen de verschillende bands en muzikanten.
Dat brengt ons even terug naar het weekend van Allerheiligen waar de 6 finalisten werden gekozen tijdens het auditieweekend. Naakt, niet letterlijk, maar enkel gewapend met instrumenten en een settings als in een repetitieruimte, gaven 16 bands het beste van zichzelf. Naakt, zonder toeschouwers, enkel een auditie voor de aanwezige bands. En daar begon de samenhang, gesprekken werden aangeknoopt, er ontstonden toen al spontane jamsessies. Een voorbode voor wat komen zal.

6 bands werden gelukkig gemaakt en kregen toen al een (hoofd)prijs: een persoonlijke coach die hen zal begeleiden en klaarstomen voor de finale. En klaarstomen deden ze. Halle, zaterdagavond 10 januari 2015 omstreeks 20u15 knalden de gitaren van Soldier Six cc’t Vondel direct wakker uit de eindejaarsroes. Bovenaards zoals coach Eric het al mooi verwoordde en gelijk heeft hij. Soldier Six laat zich moeilijk definiëren. En wat ze muzikaal toveren en zo simpel laten lijken, is dat allesbehalve. Technisch hoogstaand en nooit de pedalen lossend, onverwachte ritmeschommelingen en allesbehalve clichématig verval. “Halle, zijn jullie wakker” brulde de presentator van dienst nog na. Tevergeefs. Halle was wakker voor groep twee, FTAKKE. Groep jawel want we horen gitaar, beats, drum, beatbox. Groep, neen, dit komt allemaal uit één en dezelfde persoon. Straf, jawel, genoten, jawel, gesmaakt bij jury en vooral publiek, ja. Ftakke genoot met volle teugen van het optreden en deed het grote podium te klein klinken. Gesmaakt, ja zeker want Fabyan, zoals zijn echte naam luidt, kaapte de tweede plaats weg bij de stemmen van het publiek.

Soldier Six

Ftakke

Meer geweld bij de volgende jonge band: The Eagles At Dusk, gecoacht door de immer-sympathieke Alec Ilyine, de Australisch-Belgische multimuzikant voorzien van een stevige bos dreadlocks en een eeuwige glimlach op het aangezicht. Coaching ten top? Ow ja, hij kneedde de groep tot een geheel, schrapte nummers die niet goed genoeg waren en vormde hen tot slot om tot een strak rockend geheel bekroond met de derde prijs bij het publiek. Well done coach. Maar wie waren die andere coaches nu?

Coach Alec

Eric Van Biesen: gitarist bij Gorki en al eerder betrokken bij de Zennetoer. Coachte winnaar Soldier Six en betrok hen van dichtbij. Want toegegeven, het was niet de meeste aangename periode voor de coach maar hij betrok de groep erbij wat de band tussen hen direct persoonlijk maakt. De muziekgroep die als het ware de coach een stuk coachte, speciaal, intensief en vooral betrokkenheid van dichtbij.

Coach Eric

Van betrokkenheid gesproken, coach Niko Westelinck die zijn pluimen al meer dan verdiend heeft, bouwde ook hechte band op met de Fools & Dirty Lovers. Resoluut koos hij voor deze groep en bouwde verder op hun repertoire en gaf hen de gouden tip om tijdens de finale uit te pakken met een nieuw nummer, wat voor één. Coach Niko was duidelijk geraakt toen de uitslag uit den monde van de jury viel en de Fools net buiten de prijzen viel. Fantastische coaching en dito optreden.

Coach Niko

Intensieve coaching zagen we ook bij Geert Maris. Hij koos de hiphoppers van Inck. om hen te coachen en te finetunen. Schakelde op zichzelf nog een taalcoach in om MC’s van dienst hun Engelse uitspraak te verbeteren. Engagement ten top.

Coach Geert

Joos Hauwen was coach van dienst van Ftakke. Zijn originaliteit en creativiteit sprak de coach wel aan en samen bouwden ze aan de set om publiek te overtuigen van zijn kunnen, mission accomplished!

Coach Joos

Last but not least, coach Filip Devuyst finetunede Wildlife. En hoe. Hun optreden, ondanks een doodzieke zanger, blies iedereen omver. Wat een progressie heeft deze groep gemaakt. Verdiensten van de coach? (Groten)deels uiteraard maar deze piepjonge groep is/was ook heel kneedbaar en stond bovendien open voor coaching. Wildlife en Filip, het klikte en dat vertaalde zich in een derde plaats bij de jury en een eerste plaats bij het publiek.

Maar goed, even terug naar de finale. Eagles knalde iedereen opnieuw wakker, vertoonde een sterk begin en straf einde. Als ze hun niveau kunnen aanhouden, zit er veel winnaarpotentieel in deze sympathieke band. See you next time @ Zennetoer? Het publiek hadden ze al naar hun hand en kaapte hun derde keuze weg.

Eagles at Dusk

Van de ziekenboeg naar het podium in 2 minuten tijd, het kan allemaal tijdens de finale van Zennetoer. Badend in koorts/angstzweet maar tijdens het optreden was er bij de zanger niets van te merken. Knallen, langzaam, tempowisselingen, vette gitaarsolo’s die net lang genoeg duurden en af en toe keyboard dat subtiel kwam piepen. Hell yeah. Zoals gezegd, publiek en jury hadden ze aan hun kant.

Wildlife

Wat een niveau die finale. Progressie bij elke groep, een feilloos optreden, een strak geheel. Deze groepen stuwden deze finale van zennetoer naar een ongekend hoog niveau. De jury had het dan ook zeer moeilijk om een winnaar aan te duiden. Maar voor het verdict van de jury viel, keken we eerst met veel en volle aandacht naar het prachtige melancholische en dromerige optreden van Fools & Dirty Lovers. Deze band heeft hun strepen al verdiend. Maar smaken en geuren verschillen. Technisch hoogstaande muzikanten, liedjes die uitgebalanceerd zijn maar de muziek viel net iets minder in bekoring bij jury en publiek. Een teleurstelling? Uiteraard? Kop laten hangen? Zeker niet, veel potentieel en vooral blijven rocken.

Fools and dirty lovers

Hop naar de laatste act van de avond. 6 groepen, 6 verschillende genres en deze keer krijgen we een live hip-hop groep voorgeschoteld. Twee mc’s en één dj die eigen beats en loops creëert. De vreemde vogel in de bijt? Neen, absoluut niet. 6 groepen, 6 keren über sympathieke muzikanten, hechte bende, stuk voor stuk de vriendelijkheid zelve. Inck. blies de zaal omver. Vette beats, melodieuze hiphop, een live show die er stond en waar duidelijk sterk aan gesleuteld werd. Menig vriend en minder liefhebber van het genre stond met verbazing en mond open te kijken. Hoe cool is deze groep niet? Straf! Vond ook de jury met een verdiende tweede plaats.

Inck.

Een half uurtje later werd het verdict van jury en publiek vereeuwigd en de prijzen verdeeld. Maar niet zonder fotografe Alana Stoefs in de bloemetjes te zetten. Zij volgde de zennetoer voor ons met haar cameratoestel gewapend, gepeperd met coachingsmomenten van professioneel fotograaf Bram Tack. Prachtig resultaat? You bet. Check haar facebookpagina maar voor lekkers van Zennetoer.

Nadien brak het feestje nog even los, werden de magnums champagne en cava gekraakt en duchtig nagekaart met groepsleden, coaches, jury en organisatie. Met tevredenheid kijkt de organisatie terug op deze editie. 96 -> 16 -> 6 en knallen maar. 6 bands, progressie, coaching, hechte bende, lachen, grollen en intensief werken. We kijken nu al uit naar de editie van 2016, u ook?

Heb je deze nieuwsberichten al gelezen?

Schrijf je nu in voor Zennetoer 2018-2019

22 jun. 2018

Zennetoer geeft je de kans van je leven

Houston’s Problem overtuigend winnaar van Zennetoer 2016-2017

26 jan. 2017

Na 88 inschrijvingen, 33 demo-beluisteringen, een 12-tal audities, 3 try-outs, een coachingsweekend en 2 maanden intensieve begeleiding brak op 7 januari 2017 de finale van Zennetoer 2016-2017 aan.

Zennetoer Try-outs 2016-2017

14 dec. 2016

De try-outs van Zennetoer 2016-2017 zijn alweer voorbij. De 6 finalisten hebben alles van hunzelf gegeven gedurende 3 tryouts in Gooik, Ternat en Sint-Genesius-Rode.